sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek cytrynowy

Był taki moment, że w Wielkanoc nie uświadczyło się w moim domu mazurka. Wszystko za sprawą pewnego kokosowego mazurka, którego przygotowanie zajęło mi sporo czasu, a nikt nie chciał go jeść ;) W tym roku wpadłam jednak na łatwy i szybki przepis na lekkiego mazurka mrspolka-dot.com .
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
żółtko

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim foremkę o dowolnym kształcie na wysokość 1 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C,


Masa cytrynowa:
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
sok z 1 cytryny

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do mascarpone, wlewamy sok z cytryny i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy masą kruchy spód. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa całkowicie zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz